15.8.2015

Raparpericurd ja vino pino lettuja

Kesä ja letut sopivat mielestäni täydellisesti yhteen. Ei ole väliä, paistaako vai sataako, letut maistuvat joka tapauksessa. Välillä makeiden ja välillä suolaisten täytteiden kanssa. Tällä kertaa pidin lettukestit ja täytteinä tarjosin raparpericurdia, mansikoita ja jäätelöä. Raparpericurd sopii myös sellaisenaan jäätelön, viilin ja jogurtin kaveriksi. Kannattaa kokeilla myös vuohenjuuston tai brien kanssa.



Valmista ensin raparpericurd, jotta se ehtii jäähtyä kylmäksi. Voit tehdä sen hyvin jo edellisenä iltana.

Raparpericurd

500 g raparperipaloja
1 1/2 dl sokeria
(1-2 rkl vettä)
2 kananmunankeltuaista
n. 30 g voita

  • Jos raparperit ovat jo hieman puumaisia, kuori ne ennen paloittelua. Keitä raparperipaloja ja sokeria kattilassa koko ajan sekoittaen, kunnes raparperit ovat soseutuneet, 5-10 minuuttia. Raparpereistä irtoaa nestettä muutaman minuutin keittämisen jälkeen, joten vesilisäystä ei todennäköisesti tarvita, elleivät raparperit ole kovin puumaisia. Voit soseuttaa raparperit sauvasekoittimella tarvittaessa.
  • Ota kattila liedeltä ja sekoita kuuman seoksen joukkoon keltuaiset yksitellen. Lisää lopuksi voi. Anna jäähtyä kylmäksi. Säilytä jääkaapissa. Raparpericurd säilyy noin viikon jääkaapissa.
Kuvan raparpericurd oli ensimmäinen versio, johon lisäsin keitettäessä 1/2 dl vettä ja käytin vain yhden keltuaisen. Toisella kertaa tein curdin ilman vesilisäystä ja käytin kaksi keltuaista, kuten ohjeessani. Silloin curdin rakenne tuli mukavan tahnamaiseksi ja sopivan luskoitavaksi. Molemmissa maku oli kohdallaan.


Lettutaikinan perusohje on helppo muistaa. Jauhoja käytetään taikinaan puolet nesteen määrästä eli litran taikinaan tarvitset jauhoja 5 dl. Lisäksi tarvitset kananmunia ja suolaa. Jauhojen laatuja voit vaihdella. Muurinpohjalettuihin käytetään vehnäjauhoja ja ohrajauhoja. Itse en käytä lettutaikinaan sokeria, mutta voit halutessasi lisätä sitä makeisiin lettuihin. Käytä raparpericurdista jääneet valkuaiset lettutaikinaan, niillä voit korvata yhden kananmunan.


Lettutaikina

1 l täys- tai kevytmaitoa
n. 5 dl jauhoja (esim. 3 dl vehnä- ja 2 dl ohrajauhoja)
4 kananmunaa (tai 3 kananmunaa ja 2 valkuaista)
1 tl suolaa
(1/2-1 rkl sokeria)
n. 2 rkl voita sulatettuna
Paistamiseen
voita tai juoksevaa voi-kasviöljyseosta

  • Sekoita lettutaikinan ainekset keskenään. Anna turvota vähintään 1/2 tuntia, mielellään kauemmin. Voit tehdä taikinan vaikka edellisenä iltana jääkaappiin valmiiksi.
  • Sekoita taikina tasaiseksi, jos taikina tuntuu löysältä, lisää noin 1/2 dl vehnäjauhoja.
  • Paista ohuita lettuja. 
  • Tarjoa letut lämpiminä raparpericurdin, mansikoiden ja jäätelön kanssa.
Vinkki!
  • Jos haluat hyvin ohuita ja pitsimäisiä lettuja, lisää kananmunien määrää ja vähennä jauhoja.
  • Osan maidosta voit korvata kermaviilillä, jolloin saat lisää makua taikinaan.
  • Jos et jaksa paistaa lettuja, voit paistaa taikinan myös pannukakkuna. Usein 7-8 dl:n taikina on sopiva pannukakkuun, riippuen pellin koosta ja panarin halutusta paksuudesta.
  • Taikinasta voit tehdä myös vohveleita. Lisää silloin jauhoja noin 1 dl. Lisää taikinaan myös 1 tl leivinjauhetta, jolloin vohveleista tulee kuohkeampia. Voit myös käyttää rassvaa hieman runsaammin (50-100 g).
  • Mausta taikinaa halutessasi kardemummalla, vaniljasokerilla tai sitruunankuorella. Suolaiset letut voit maustaa yrteillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti